Når det kommer til alkoholforbruk mens man ammer, oppstår mange spørsmål og usikkerheter. Mange nybakte mødre lurer på om det er trygt å drikke alkohol mens de ammer, hvor mye alkohol som kan konsumeres uten risiko for barnet, og hvor lenge man bør vente før amming etter å ha drukket. I denne artikkelen skal vi gå gjennom hva forskning og helseinstitusjoner sier om temaet, samt gi noen praktiske råd om hvordan du kan håndtere alkoholforbruk under amming.
Hvordan påvirker alkohol morsmelken?
Når en kvinne inntar alkohol, absorberes det raskt i blodet og distribueres deretter til kroppsvæskene, inkludert morsmelk. Konsentrasjonen av alkohol i morsmelken vil være relativt lik konsentrasjonen i blodet. Ifølge nyere forskning vil alkoholen nå en topp i melken innen 30 til 60 minutter etter inntak, avhengig av om man drikker på tom mage eller i forbindelse med et måltid.
Selv om kun små mengder etanol overføres til melken, har det vært studier som tyder på at alkohol kan ha en innvirkning på spedbarnets søvnmønster, melkeinntak, og i noen tilfeller, utvikling. En studie publisert i tidsskriftet Pediatrics (2020) fant at selv moderate mengder alkohol kunne redusere mengden melk barnet inntok, samt forstyrre barnets søvn ved å redusere mengden dyp søvn. Selv om effektene ikke nødvendigvis er varige, anbefales det å utvise forsiktighet med hyppig alkoholforbruk mens man ammer.
Hva sier norske helsedirektoratet om alkohol og amming?
Helsedirektoratet i Norge gir klare retningslinjer for alkoholforbruk under amming. De anbefaler at ammende kvinner er forsiktige med alkohol og at inntaket holdes på et lavt nivå. Deres råd baserer seg på forskning som viser at alkohol kan påvirke melkeproduksjonen og redusere melkens kvalitet. Helsedirektoratet opplyser også at det kan være en risiko for at barnet får i seg alkohol gjennom melken, og at dette kan påvirke barnets utvikling, spesielt når barnet er veldig lite.
De legger til at dersom en ammende mor velger å drikke alkohol, bør hun enten pumpe og kaste morsmelken i de timene alkoholen er til stede i kroppen, eller vente en viss periode før hun ammer igjen. Det er viktig å merke seg at alkohol skilles ut fra morsmelken i takt med at det forsvinner fra mors blod, noe som betyr at det ikke er nødvendig å pumpe ut melken med mindre det er for komfortens skyld.
Internasjonale anbefalinger
Flere store internasjonale helseorganisasjoner har lignende retningslinjer som Helsedirektoratet. For eksempel anbefaler den amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC) at ammende kvinner begrenser sitt alkoholforbruk til en moderat mengde, definert som én drink om dagen. De påpeker at det er viktig å vente minst to timer etter en standard drink før man ammer for å sikre at alkoholnivået i morsmelken har sunket.
I Storbritannia gir National Health Service (NHS) lignende råd. De fraråder regelmessig alkoholforbruk under amming, men understreker at det å drikke alkohol en sjelden gang, og i små mengder, sannsynligvis ikke vil skade barnet. De anbefaler at ammende kvinner venter rundt to til tre timer per enhet alkohol før de ammer igjen.
Den australske helsemyndigheten, National Health and Medical Research Council (NHMRC), går enda lenger og anbefaler at ammende kvinner helt unngår alkohol, særlig de første ukene etter fødsel, da barnets utvikling er på sitt mest sårbare. De argumenterer for at risikoen ved alkoholforbruk under amming ennå ikke er fullstendig forstått og at forsiktighet derfor er best.
Hva sier forskningen?
Nyere forskning understøtter de råd som gis av helsemyndighetene. En systematisk gjennomgang publisert i Journal of Human Lactation i 2019 viste at alkohol kan redusere melkeproduksjonen, samt ha en negativ effekt på både barnets søvnkvalitet og kognitive utvikling dersom alkohol forbrukes i større mengder eller hyppig. Alkohol kan også gjøre det vanskeligere for barnet å fordøye morsmelken.
Studier har også vist at selv små mengder alkohol kan påvirke spedbarnets atferd og temperament, spesielt når det gjelder søvnmønstre. Barn som får morsmelk med alkohol har blitt observert til å sove kortere perioder og ha dårligere kvalitet på søvnen. Dette kan påvirke deres generelle trivsel og utvikling.
Tips for ammende mødre som ønsker å nyte alkohol
Selv om mange eksperter anbefaler å begrense alkoholforbruket så mye som mulig under amming, er det noen som velger å drikke alkohol i moderate mengder. Her er noen tips for hvordan man kan nyte en drink med minimal risiko:
-
Tidsplanlegging: Am ditt barn før du drikker alkohol, og vent deretter minst to til tre timer per enhet alkohol før du ammer igjen.
-
Pumpe og oppbevare: Om du vet at du skal drikke, kan du pumpe ut morsmelk på forhånd og oppbevare den slik at barnet kan få alkoholfri melk mens alkoholen skilles ut fra kroppen din.
PS: Ikke gi morsmelk pumpet på kvelden før til barnet om morgenen da melk som melkes om kvelden inneholder mer søvnhormoner og melatonin. -
Unngå hyppig inntak: Selv om en enkelt drink i ny og ne kan være relativt trygg, bør hyppig alkoholforbruk unngås for å unngå eventuelle langvarige effekter på melkeproduksjonen og barnet.
-
Spis mat: Å spise et måltid sammen med alkohol reduserer absorpsjonen av alkohol i blodet og kan redusere mengden alkohol som når morsmelken.
Konklusjon
Det er generelt trygt å amme etter et moderat alkoholinntak, så lenge man følger retningslinjene fra helsemyndighetene. Alkohol går over i morsmelken, men ved å vente til alkoholen er ute av systemet eller ved å pumpe og kaste melken kan man redusere risikoen for barnet. Ammende mødre bør utvise forsiktighet med alkoholforbruk, og dersom det er noen tvil, er det alltid best å konsultere med helsepersonell for veiledning.
Referanser:
- Helsedirektoratet: "Råd om alkohol og amming"
- CDC: "Breastfeeding and Alcohol"
- Pediatrics (2020): "Alcohol Effects on Lactation and Infant Sleep"
- Journal of Human Lactation (2019): "Systematic Review of Alcohol Effects During Breastfeeding"