De mest vanlige tingene folk lurer på om promille


 Promille og alkoholens forbrenningsprosesser

Hvor fort får man promille? Hvor mye promille forbrenner man i timen? Hvordan få ned promille? Dette er noen av mange spørsmål nordmenn lurer på i forbindelse med funksjonene av alkohol og promille. Vi har svarene. Før vi hopper rett i svarene på spørsmålene er det fordelaktig å forstå hva promille faktisk er.

Hva er promille?

Promille er en måleenhet som indikerer mengden alkohol man har i blodet og dermed graden av påvirkning. Når man inntar alkohol, øker promillenivået i blodet. Jo mer alkohol man drikker på en gang, desto høyere blir promillegraden. Med økende promille blir man mer påvirket av alkoholen.

Ordet "promille" stammer fra det latinske uttrykket "per mille", som betyr "per tusen" eller "tusendel". Når man snakker om 1 i promille, betyr det at man har 1 gram alkohol i blodet per 1000 gram blod. Hvis man har 1,5 i promille, indikerer det at man har 1,5 gram alkohol i blodet per 1000 gram blod, og så videre. Promille er en viktig måleenhet for å vurdere alkoholens påvirkning på kroppen og kan hjelpe med å forstå hvor beruset man er.

 

Slik forbrennes promille

Kroppen metaboliserer alkohol ved å bryte den ned i leveren. Når alkoholen er absorbert og passerer leveren, begynner prosessen med alkoholmetabolisme.

For eksempel: En kvinne som veier 60 kg og drikker 4 glass vin kan bruke omtrent 8 timer før promillen er under 0,2. En mann som veier 90 kg og drikker 4 glass vin kan bruke omtrent 4 timer før promillen er under 0,2. Det er viktig å merke seg at dette bare er en generell tommelfingerregel, og man bør ikke stole på denne beregningen for å avgjøre om man er edru nok til å for eksempel kjøre bil. Promillenivåer kan påvirkes av individuelle faktorer og alkoholens effekter kan variere fra person til person. Det beste rådet er alltid å la det gå minst 12 timer etter man sist drakk alkohol før man kjører bil eller utfører andre aktiviteter som krever konsentrasjon og reaksjonsevne , da kan du være sikker på at du er edru.

Derimot gitt at du kun har drukket 3-5 glass vin eller øl er det ikke i prinsippet alltid nødvendig å vente så lenge som 12 timer før man er sikker på at man er edru. Et godt og reliabelt alkometer er for eksempel den anerkjente testvinner alkometeret Promillen Vminno.

 

FØRSTE FORSØK.png__PID:69f30ed7-2de7-49c4-b04e-d54db03ea5ddPromillen Vminno

Alkoholforbrenningen skjer med en konstant hastighet. Verken badstue, mosjon, kaffe eller legemidler kan akselerere denne prosessen. Men i 2020 oppdaget en gruppe forskere fra Canada en metode som kan få kroppen til å kvitte seg med alkohol raskere enn noen gang tidligere - hele tre ganger raskere enn hva leveren kan klare. Metoden innebærer hyperventilering.

Vanligvis er det leveren som renser kroppen for omtrent 90 prosent av alkoholen vi inntar, og det skjer med en jevn og konstant hastighet. For øyeblikket finnes det nesten ingen andre metoder enn dialyse som kan fjerne alkohol fra blodet.

Dette har vært det eneste reelle alternativet for å behandle livstruende nivåer av alkoholforgiftning. Imidlertid har de canadiske forskerne nå håp om at deres nyskapende oppdagelse kan tas i bruk til medisinske formål i fremtiden. Denne metoden kan potensielt revolusjonere behandlingen av alvorlige tilfeller av alkoholforgiftning og gi en ny tilnærming til håndtering av alkoholnedbrytning i kroppen. Men det er viktig å huske at inntak av alkohol bør alltid gjøres ansvarlig og med bevissthet om egne grenser for å unngå potensielt farlige situasjoner.

 

Les mer om hyperventilering som metode for å øke promilleforbrenningen her:
https://www.nrk.no/viten/ny-studie_-slik-kan-man-reversere-alkoholforgiftning-tre-ganger-raskere-1.15241853

Lykkepromille - Hvordan opprettholde?

De fleste som drikker alkohol ønsker å oppnå den positive ruseffekten ved å konsumere en moderat mengde alkohol, og unngå de negative effektene som kan oppstå ved for høyt inntak.

Denne optimale mengden alkohol kalles "lykkepromille". Alkohol måles som promille når den inntas i kroppen, og dette hjelper oss å kvantifisere hvor mye vi har drukket.

Hvor mye du må drikke for å oppnå lykkepromille varierer litt mellom gutter og jenter på grunn av forskjellig kroppsstørrelse. Jenter kan oppnå lykkepromille etter omtrent 2 enheter alkohol, mens gutter kan trenge 3-4 enheter. Men dette vil variere basert på din individuelle størrelse og vekt.

Hvis du ønsker å opprettholde lykkepromillen utover kvelden, bør du drikke 1 enhet med omtrent 2 timers mellomrom. Det anbefales ikke å drikke mer enn 5-6 enheter på en kveld, da dette kan øke risikoen for helseskader.

Vær oppmerksom på at ruseffekten kan ha en forsinket respons, da alkoholen trenger tid til å bli absorbert i blodet. Det er derfor viktig å ikke drikke mer fordi du "ikke føler deg full nok" en kort stund etter inntaket. Å være ansvarlig og bevisst om alkoholforbruket ditt er viktig for å sikre en trygg og behagelig opplevelse.